ကၽြန္ေတာ္ရဲ႕ blog ေလးကို ကၽြန္ေတာ္သိသမွ် တတ္သမွ် ဖတ္မိ၊မွတ္မိသမွ်

ကိုအားလံုးကိုမွ်ေ၀လိုတဲ့ ဆႏၵေလးနဲ႕လုပ္ျဖစ္တာပါ.
ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ post မွာ သုတ၊ရသ၊ ပညာႏွင့္ စာပေဒသာဆိုျပီး(၄)ပိုင္း ခြဲထားပါတယ္.
သုတမွာ သိမွတ္ဖြယ္ရာအျဖာျဖာကို ေဖာ္ျပထားပါတယ္.
ရသမွာေတာ့ ခံစားမႈ တစံုတရာေပးစြမ္းႏိုင္မဲ့ စာေတြကဗ်ာေတြေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္.
ပညာမွာေတာ့ ဘာသာရပ္ဆိုင္ရာ ေတြကိုေဖာ္ျပထားျပီး
စာပေဒသာမွာေတာ့ ဟာသ၊ေဗဒင္ စတဲ့ ကဏၳ စံုကို ေဖာ္ျပထားမွာပါ.

ဆရာၾကီး မင္းသု၀ဏ္ရဲ႕ 'စု၊တု၊ျပဴ' မူအတိုင္း စု ေဆာင္းထားသမွ်
တျခားသူမ်ားရဲ႕စာမ်ားႏွင့္ သူတို႔ရဲ႕ စာေတြကို အတု ယူျပီး ကိုယ္တိုင္ျပဳ စုထားတဲ့စာေတြအစံုပါ၀င္မွာပါ.
တျခားသူမ်ားရဲ႕ စာေတြကိုေဖာ္ျပတဲ့အခါ မူရင္းေရးသူအမည္သိလွ်င္
ေဖာ္ျပျပီး မသိခဲ့ရင္ေတာ့ 'ဖတ္မိသမွ်၊မွတ္မိသမွ်'လို႕ပဲေရးေပးထားပါမယ္.
မူရင္းေရးသူအမည္သိလွ်င္လည္းေျပာေပးၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါတယ္

၀င္ေရာက္ဖတ္ရႈေသာသူငယ္ခ်င္းမ်ား စာေပေရာင္းရင္းမ်ား အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္
၀င္းသုမြန္
(ၾကိဳက္တာေတြ႕ရင္ ကူးယူႏိုင္ပါသည္။ဖတ္ျဖစ္ဖို႕သာလိုရင္းပါ)

Wednesday, July 21, 2010

ဖတ္ရန္မွတ္ရန္လိုက္နာရန္ (က်န္းမာေရးအၾကံေပးခ်က္မ်ား)

မွတ္ဥာဏ္ထက္သန္ေစမည့္ နည္းငါးသြယ္
စကားလံုးအသံုးအႏႈန္းတစ္ခုခုကို ေျပာခါနီးမွ ပါးစပ္ဖ်ားေလးတင္ ေမ့ေနတာမ်ိဳး၊ ဖုန္းနံပါတ္ကို ေမ့ေန တတ္တာမ်ိဳးျဖစ္တတ္ပါလား။ ဦးေႏွာက္တစ္သွ်ဴးေတြဟာ အသက္အရြယ္ရလာတာနဲ႕အမွ်
ပ်က္စီးဆံုး ရူံးတတ္ပါတယ္။ စီးကရက္နဲ႕ စိတ္ဖိစီးမႈေတြေၾကာင့္လည္း
ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးလြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မပူပါနဲ႕။ မွတ္ဥာဏ္ေတြ အခုထက္ပိုျပီး
ထက္ျမက္ေစဖုိ႔ ဦးေႏွာက္ေလ့က်င့္ေပးမယ့္ နည္းေတြရွိပါတယ္။

၁။ စိတ္ေအးေအးထားပါ
စိုးရိမ္ပူပန္စိတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေပၚတဲ့အခါ ထြက္ရွိလာတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြဟာ ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ပ်က္စီးျပီး မွတ္ဥာဏ္အသစ္ျဖစ္ေပၚဖုိ႔လည္း
တားဆီးေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ေအးေအး ထားပါ။ တရားမွတ္ျခင္း၊
ေယာဂက်င့္ျခင္းတုိ႔ ျပဳလုပ္ေပးပါ။

၂။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းျဖင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းေစျပိး သီးေႏွာက္ထက္ျမက္ေစပါတယ္။ အသက္အရြယ္ရလာတာနဲ႕အမွ် ဦးေႏွာက္ဆဲလ္(neuron) ေတြ
က်ံဳ႕၀င္ျပီး ဆျလ္တစ္ခုနဲ႕တစ္ခုအၾကား ဆက္သြယ္ေပးတဲ့ neurotransmitter
ေတြကိုလည္း ဟန္႕တားတဲ့အတြက္ ေသာ့ဘယ္မွာ ထားသလဲဆုိ တာကို ေမ့ေမ့ေနတတ္တယ္။
ဒါေပမဲ့ ႏွလံုးေသြးခုန္ႏႈန္းျမန္ျခင္းျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္နဲ႕ ဦးေႏွာက္ လုပ္ငန္း
ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊
သစ္ပင္စိုက္ျခင္းစတဲ့ ဘယ္ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ အက်ိဳးရွိမွာပါ။

၃။ ေစ်း၀ယ္ထြက္ပါ
ေလ့လာခ်က္ေတြအရ သက္ၾကီးရြယ္အုိ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ အမ်ိဳးသားေတြနဲ႕ယွဥ္တဲ့အခါမွာ မွတ္ဥာဏ္သာလြန္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ေစ်း၀ယ္ထြက္ျခင္းေၾကာင့္ပါ။ ေစ်း၀ယ္ထြက္ျခင္းျဖင့္
ကိုယ္ေရာ၊ စိတ္ပါလႈပ္ရွားကာ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနသလုိပါပဲ။ ဘာ၀ယ္မယ္ဆုိ တာ
တြက္ခ်က္ျခင္ ဘယ္ေလာက္က်သလဲဆုိတာ တြက္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကို
သြက္လက္ထက္ ျမက္ႏုိင္ပါတယ္။

၄။အႏုပညာေလ့လာပါ
ရူပ္ေထြးတဲ့ ရုပ္ပံုအသစ္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးမႈကို ေႏွးေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ဟာ ပထမဆံုးပန္ခ်ီ ကား၊ ရုပ္ပံုရဲ႕ ထင္သာ ျမင္သာတဲ့ အပိုင္းေတြကို
သတိထားမိျပီးေနာက္ ဆန္းသစ္ကြဲျပားတဲ့ အပိုင္းေတြ ကို ေလ့လာမိမွာပါ။
ဒါေၾကာင့္ ျမင္ေနက်ပံုေတြကိုၾကည့္မယ့္အစား ဦးေႏွာက္အတြက္
ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ တဲ့ ဆန္းျပားတဲ့ ပံုေတြ၊ ပန္းခ်ီကားေတြကို ၾကည့္ပါ။
စိတၱဇပန္ခ်ီကားေတြကိုၾကည့္တဲ့အခါ ဦးေႏွာက္ကို
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေပးသလုိပါပဲ။

၅။ ဦးေႏွာက္ေလ့က်င့္ခန္း
ေနာက္တစ္ခါ သင္ရဲ႕ဆရာ သင့္ကို ခက္ခဲတဲ့ အလုပ္ေတြလုပ္ခုိင္းပါက ေက်းဇူးတင္လုိက္ပါ။ အသက္ ၃၀ မွ ၅၀ ၾကားအရြယ္မွာ ဦးေႏွာက္သံုးရတဲ့
အလုပ္ေတြလုပ္ပါက အသက္ၾကီးတဲ့အခါ ျဖစ္တတ္တဲ့ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို
ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဦးေႏွာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္း
ေဆာင္တာကို ပိုမုိေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္အလုပ္မွာ
ဦးေႏွာက္သံုးစရာမလုိပါက ဘာသာစကားအသစ္သင္ျခင္း၊ ပေဟဠိေျဖျခင္း၊
ဦးေႏွာက္အသံုးျပဳတဲ့ ကစားနည္းကစားျခင္းကို ျပဳလုပ္ ျခင္းျဖင့္
သီးေႏွာက္ကို ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေပးပါ။
============================================================
မ်က္ႏွာမွာအစက္အေျပာက္ေတြနဲ႔ ရုပ္မဆိုးရေလေအာင္
မ်က္ႏွာနဲ႕ လည္ပင္း အေရျပား၊ လက္အေရျပားတုိ႔မွာ ဘာ့ေၾကာင့္ အစြန္းအထင္း အစက္အေျပာက္မည္းမည္းႏွင့္ အေရာင္ရင့္ရင့္ေတြ ျဖစ္လာရတာလဲ” ဆုိတဲ့ ေမးခြန္းကို
အေတာ္မ်ားမ်ားေမးေလ့ရွိပါတယ္။ ဟုတ္တာေပါ့။ နဂိုလွပေနတဲ့
မ်က္ႏွာအေနအထားေလးဟာ အမည္း အစက္အေျပာက္ေတြ ဖံုးလႊမ္းသြားရင္ ၾကည့္ရတာ
မခ်င့္မရဲျဖစ္ေစ၊ ရုပ္ဆုိးေစပါတယ္။ ဒီအမည္းအစြန္း အစက္ေျပာက္ေတြဟာ
အေရျပားမွာရွိတဲ့ မယ္လနင္းေခၚ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းေတြ အလြန္အမင္းထြက္
လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ စိတ္ပ်က္စရာေကာင္းေလာက္ေအာင္ ဆုိး၀ါးလွတဲ့
အေရျပားအေရာင္ကို ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ အညိဳေရာင္ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းမယ္လနင္းကို
မယ္လႏိုဆုိက္လုိ႔ေခၚတဲ့ အေရျပား ကလာပ္စည္းေတြက ထုတ္လုပ္ေပးတာ ျဖစ္တယ္။

* ဘာေၾကာင့္ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းေတြ အစုလုိက္အျပံဳလုိက္ ထြက္ရပါလဲ
လူေတြေနထုိင္မေကာင္းတဲ့အခါ ေသာက္တဲ့ေဆး၀ါးေတြ ဥပမာ-
ငွက္ဖ်ားေပ်ာက္ေဆးမ်ားျဖစ္တဲ့ ဆာလ္ဖာပါတဲ့ ေဆး၀ါးမ်ား၊ ပဋိဇီ၀ေဆး၀ါးမ်ား၊
၀ဲႏွင္းခူ၊ အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အေရျပားထိခိုက္ဒဏ္ရာရျခင္းအပါအ၀င္
ခြဲစိတ္ကုသမႈနဲ႕ အနာ၇ြတ္မ်ား၊ မီးေလာင္ကြ်မ္းျခင္း မ်ားေၾကာင့္ အမည္းစက္ေတြ
ေပၚတတ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အက္ဒီဆင္ေရာဂါႏွင့္ ပိုလီစစ္ စတစ္သားဏ
အိမ္ေရာဂါစုေၾကာင့္လည္း ဒီလုိျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခ်က္ျဖစ္ႏုိင္တာကေတာ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ
ေဟာ္မုန္းအလြန္အမင္းထြက္ျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီေဟာ္မုန္းေတြကေတာ့
ပရုိဂ်က္စတီရုန္းေဟာ္မုန္းနဲ႕ အီထရုိဂ်င္ ေဟာ္မုန္းေတြျဖစ္ျပီး ၄င္းတုိ႔
အခြန္အမင္း ထြက္လာျခင္းမ်ိဳးကို အမ်ိဳးသမီးမ်ား ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္ကာလ
တစ္ေလွ်ာက္လံုးနဲ႕ ပဋိသေႏၶတားေဆးမ်ား စားေနစဥ္ကာလ တစ္ေလွ်ာက္မွာ
ေတြ႕ၾကံဳႏုိင္ပါတယ္။ ထုိကဲ့သို႔ေသာ အမ်ိဳးသမီးေဟာ္ုမန္းမ်ား အလြန္
အမင္းထြက္တဲ့ အေျခအေနကို Cloasma ကလုိေအးစ္မားလုိ႔ေခၚပါတယ္။
ဒီအေျခအေနမ်ိဳးဟာ အမ်ိဳး သမီးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိပါတယ္။
ေနေရာင္ျခည္နဲ႕ အလြန္အမင္းထိေတြ႕မႈ မ်ားတဲ့သူေတြမွာလည္း သူတို႔ရဲ႕
အေရျပားမွာ အစက္ အေျပာက္္ေတြ စုျပံဳမ်ားတတ္ပါေသးတယ္။ ေနရာင္ျခည္ေၾကာင့္
အေရျပားမွာ ေရာင္ျခယ္ကလာပ္စည္းမ်ား Melanocytes ေတြပြားမ်ားလာျခင္းေၾကာင့္
အမည္းကြက္ေတြ ေပၚလာရျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အေရျပားမွာ
ေရာင္ျခယ္ကလာပ္စည္းေတြ ပြားမ်ားလာတဲ့အခါ အေရျပားေပၚမွာ
အကြက္လုိက္အကြက္လုိက္ မညီညာေသာ ေရာင္ျခယ္အစုအပံုမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

* အမည္းအစက္အေျပာက္ေတြ မထြက္ေအာင္ ဘယ္လုိကာကြယ္မလဲ
ျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြကို သိရရင္ အဲဒီအေၾကာင္းအရာေတြ ျဖစ္မလာေအာင္
ကာကြယ္လုိ႔ရတာေတြရွိသလုိ ေရွာင္ကြင္းလုိ႔ရတာလည္းရွိပါတယ္။ ေရွာင္လုိ႔မရတဲ့
ျပႆနာရွိရင္ ေတာင္ထိပ္တုိက္မတိုးေအာင္ေတာ့ သတိထားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေဆး၀ါးေတြ ေသာက္ရရင္ ေသာက္ရတဲ့ ေဆး၀ါးေတြရဲ႕
ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳး ဘာေတြရွိႏုိင္မလဲဆိုတာ ဆရာ၀န္အား ေသခ်ာစြာ ေမးျမန္းထားပါ။
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္ကာလတစ္ေလွ်ာက္ သို႔မဟုတ္ ပဋိသေႏၶတားေဆးစားေနစဥ္
ကာလတစ္ေလွ်ာက္မွာ ဘယ္လုိေရွာင္ရွားႏုိင္သလဲဆုိတာ တတ္ကြ်မ္းနားလည္တဲ့
အိုဂ်ီနဲ႕ေမးျမန္းထားပါ။ ဘာေရွာင္ရမယ္။ ဘာေဆာင္ရမယ္ကို နားလည္ေအာင္
ေမးထားပါ။
ေနေရာင္ျခည္ထဲသြားမယ္ဆုိရင္ ထီး၊ ဦးထုပ္ေဆာင္းထြက္ပါ။ လုိအပ္ရင္
ေနေလာင္ဒဏ္ခံ လိမ္းေဆးလူးျပီးမွ ထီးေဆာင္းထြက္ပါ။ အကၤ် ီ လက္ရွည္၀တ္ပါ။
=======================================================

အိပ္ေရး၀ရဲ႔လား?

၁။ မနက္ ႏိုးႏိုးခ်င္း ပင္ပန္းေနပါသလား။
၂။ မနက္ အိပ္ရာကထဖုိ႔ ႏႈိးစက္အကူအညီ ယူရလား။
၃။ ေန႔လည္ဘက္ေတြေရာ ပင္ပန္းျပီး အိပ္ငိုက္တတ္လား။
၄။ တစ္ေန႔လံုး အာရုံစူးစိုက္ရာမွာ အခက္အခဲ ေတြ႕ေနလား။
၅။ မနက္ဘက္မွာ လုိတာထက္ပိုျပီး သုန္မႈန္ေနတတ္လား။ စိတ္တုိေနတတ္လား။

ဒီေမးခြန္းေတြကို ဖတ္ၾကည့္ျပီး ဟုတ္တယ္၊ မဟုတ္ဘူး ေျဖၾကည့္ပါ။ အေျဖမွာ “မဟုတ္ဘူး” ဆိုတာ မ်ားေနရင္ေတာ့ သင္ဟာ အိပ္ေကာင္းျခင္းနဲ႕ အိပ္ေပ်ာ္ျပီး အိပ္ေရး၀၀ ရေနသူပါ။
တစ္ေနကုန္ လန္းဆန္းတက္ၾကြေနတတ္ျပီး အာရုံစူးစုိက္မႈလည္း အားေကာင္းပါတယ္။
ဒီလုိ အျမဲ အိပ္ေရး ၀ေနေအာင္ ၾကိဳးပမ္းပါ။

အေျဖမွာ “ဟုတ္တယ္” ဆုိတာမ်ားေနရင္ေတာ့ အခုထက္ပိုျပီး အနားယူဖို႔၊ အိပ္ေရး၀ဖုိ႔ လုိအပ္ေနပါျပီ။ ဘယ္လုိလုပ္ရမလဲဆုိေတာ့-
၁။ လူငယ္တစ္ေယာက္ဟာ အနည္းဆံုးအိပ္ခ်ိန္ ရွစ္နာရီေလာက္ လုိအပ္ပါတယ္။ မနက္ဘက္
ေစာေစာထစရာရွိရင္ ညဘက္ ေစာေစာအိပ္ပါ။
၂။ ညဘက္ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့အခါ ဆပ္ျပာေမႊးေမႊးနဲ႕ ေရေႏြးေႏြးေလး
စိမ္ခ်ိဳးလုိက္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ စာအုပ္တစ္အုပ္ ေကာက္ဖတ္လုိက္ပါ။
၃။ ညဘက္ အိပ္ေရးမ၀ရင္ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း တစ္ေရးတစ္ေမာအိပ္ျပီး အနားယူလုိက္ပါ။
======================================================

သစ္သီးရည္ေသာက္သင့္သည္
စပ်စ္သီး၊ ပန္းသီးႏွင့္ ယင္းတုိ႔၏ အရည္မ်ားသည္ ေသြးေၾကာမ်ားတြင္ အဆီခဲပိတ္ဆုိ႔မႈကို ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိေၾကာင္း ျပင္သစ္သုေတသနပညာရွင္မ်ားက
ထုတ္ေဖာ္တင္ျပႏုိင္ခဲ့ၾကသည္။

အစားအစာတြင္ အဆီဓာတ္လြန္ကဲစြာပါျခင္းႏွင့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားျခင္းတုိ႔သည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မ်ား၌ အဆီခဲပိတ္ဆုိ႔ျပီး က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ယိုယြင္းေစႏုိင္သည္။ သစ္သီးရည္မ်ားသည္ သစ္သီး
မ်ားထက္ပင္ပို၍ ေသြးေၾကာမ်ား၌ အဆီခဲပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ႏုိင္မႈ
အာနိသင္ပုိမိုေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ University Montpellier မွ Dr.
Kolly Decorde ႏွင့္ အဖြဲ႕က ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္သည္။
သစ္သိးရည္မ်ားတြင္ ဖီေနာလစ္ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္းႏွင့္
ယင္းဖီေနာလစ္ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားသည္ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င္သည္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု
ဆုိပါသည္။ အသီးအႏွံမ်ား၏အရည္သည္ ေသြးေၾကာမ်ား၌ အဆီခဲပိတ္ဆို႔မႈကို
ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္မႈရွိသည္။ ပန္းသီးသံုးလံုး (သုိ႔မဟုတ္)
စပ်စ္ခုိင္သံုးခုိင္၏ အရည္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးပါက ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္
ေလသင္တုန္းျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ေသြးလႊတ္ေၾကာအတြင္း
အဆီခဲပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ ေပးနုိင္မည္ျဖစ္ပါသည္။

သစ္သီးမ်ားကုိ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားသံုးျခင္း (သုိ႔မဟုတ္) သစ္သီးရည္မ်ား မွီ၀ဲျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ရေပသည္။
================================================================================
ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္း၏ ေကာင္းက်ဳိးဆိုးက်ဳိးမ်ား (Advantages & Disadvantages Of Coffee)
ေအဒီ ၉ ရာစုတြင္ အီသီယိုးပီးယား ႏိုင္ငံမွ စတင္ ေတြ႔႐ွိ သံုးစြဲခဲ့တဲ့ ေကာ္ဖီဟာ ကမာၻ တစ္ဝွမ္း ေသာက္သံုးမႈ မ်ားေသာ သံုးေဆာင္ စရာမ်ားထဲ အနက္ တစ္ခု အပါ အဝင္ ျဖစ္ ပါတယ္.. ေကာ္ဖီဟာ အာ႐ံု ႏိုးၾကားေစေသာ ေသာက္သံုးစရာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး အဓိက ပါ၀င္တဲ့ ဓါတ္ပစၥည္းကေတာ့ ထ႐ိုင္မီသိုင္းဇန္သင္း (Trimethylxanthine) ေခၚ ကဖင္း (caffeine) ဓါတ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္.. ကဖင္းဓါတ္ဟာ ေကာ္ဖီေစ့ထဲမွာ ၁% မွ ၂ % ထိ ပါ၀င္ ပါတယ္.. အျခား ပါ၀င္တဲ့ ဓါတ္ပစၥည္း မ်ားျဖစ္တဲ့ ဟိုက္ဒ ေရာက္ဆီ ဆစ္ထရစ္ အက္စစ္ (Hydroxycitric acid)၊ ခ႐ိုမီယမ္ (Chromium)၊ လိေမၼာ္ခါး (Bitter Orange) တို႔ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ဖီ၀ကမၼ ျဖစ္ပ်က္ မႈႏႈန္း (metabolic rate) ကို ၃၀%ထိ ပိုမို ျမန္ေစ ပါတယ္.. ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ (Alzheimer's disease)၊ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါ (Parkinson's disease)၊ လူၾကီး သူငယ္ျပန္ ေရာဂါ (Demantia)၊ ႏွလံုးေရာဂါ (heart disease)၊ အမ်ဳိးအစား-၂ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ (diabetes mellitus type 2)၊ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ (cirrhosis of the liver)၊ ေဂါက္ေရာဂါ (Gout) ျဖစ္ပြားႏႈန္း တို႔ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္.. အစားအေသာက္ ပ်က္သူမ်ား အေနျဖင့္ ေကာ္ဖီန႔ံ ရ႐ွိပါက အစာ စားခ်င္စိတ္ ျပန္လည္ ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္.. အရက္မူး လြန္ျပီး ေလးလံထိုင္း မႈိင္းသူမ်ား အဖို႔ ေကာ္ဖီ ေသာက္လိုက္ပါက လန္းဆန္းမႈကို ရ႐ွိေစ ပါတယ္.. ေကာ္ဖီသည္ ဆီး႐ႊင္ ေစေသာ (Diuretic effect) သတၱိ ႐ွိပါတယ္..

ေကာ္ဖီဟာ စြဲေစတတ္ေသာ သတၱိ ႐ွိတဲ့အတြက္ ေန႔စဥ္ ေကာ္ဖီ ၃ ခြက္မွ ၅ ခြက္ ေသာက္သံုး ေနသူမ်ားထဲမွ ၁၀% ခန္႔ဟာ ေကာ္ဖီ ျဖတ္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္မွာ စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းျခင္း (Depression)၊ စိတ္ပူပန္မႈ မ်ားလာျခင္း (Anxiety) တို႔ ျဖစ္ေပၚ လာတတ္ေၾကာင္း ေတြ႔႐ွိရ ပါတယ္.. အူမွ သံဓါတ္ စုပ္ယူမႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစ ႏိုင္သျဖင့္ ႏို႔တိုက္ မိခင္ႏွင့္ ကေလးငယ္ တို႔တြင္ သံဓါတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ (Iron deficiency anaemia) ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္.. ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုး ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးလႊတ္ ေၾကာ နံရံ မ်ား တင္းမာမႈ ျဖစ္ေပၚေစျပီး ေကာ္ဖီေၾကာင့္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း မေတြ႔ ႐ွိရေသးေပ.. ေကာ္ဖီ သည္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ျမန္ေစသျဖင့္ ေသြးတိုး အနည္းငယ္ ျမင့္မား ေစပါတယ္.. အစာအိမ္ အက္စစ္ ျပန္ကန္မႈ (acid reflux) ျဖစ္ေပၚ ေစတတ္ သျဖင့္ ေလတက္ ရင္ပူ တတ္သူမ်ား (Heart burn) အဖို႔ သတိထား သံုးစြဲ သင့္ပါတယ္..

မည္သို႔ပင္ ဆိုေစကာမူ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆိုသည့္ စကားအတိုင္း သင့္တင့္ေသာ ေသာက္သံုးမႈ ျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ဂ႐ုစိုက္ ရန္ လိုအပ္ပါတယ္.. သင့္တင့္ေသာ သံုးစြဲမႈ သည္ ဆိုးက်ဳိးထက္ ေကာင္းက်ဳိး မ်ားေၾကာင္း ပညာ႐ွင္ မ်ားမွ ဆိုထားပါတယ္.. ေကာ္ဖီႏွင့္ က်န္းမာေရး ဆက္စပ္ေသာ ေကာင္းက်ဳိး ဆိုးက်ဳိး မ်ားကိုလည္း ဆက္လက္ ေလ့လာ သုေတသန ျပဳေနဆဲ ပင္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရပါတယ္..
============================================================
က်န္းမာေရး ေသာ့ခ်က္မ်ား
ေသာ့(၁) WATER
မနက္ေရတစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ေရ ညီမွ်ေစ၏။

ေသာ့(၂) SLEEP
အိပ္ခ်ိန္ ညာေစာင္း၍ ေလးကိုင္းသ႑ာန္အိပ္ျခင္းသည္ အိပ္ေရးဝေစ၏။

ေသာ့(၃) APPETITE
အစာကို ၇ပံုမွ်သာအဝစားျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အား က်န္းမာေစ၏။

ေသာ့(၄) EXERCISE
အားကစားလုပ္ျခင္းသည္ စိတ္ခႏၶာအား တက္ၾကြေစ၏။

ေသာ့(၅) MUSIC/LITERATURE
ဂီတသည္ ႏွလံုးကို႐ႊင္ေစ၏။ စာဖတ္ျခင္းသည္ အသိဥာဏ္ကို တိုးေစ၏။

ေသာ့(၆) BEANS
ပဲအၿမဲစားျခင္းျဖင့္ အသက္ကိုေစရွည္သည္။

ေသာ့(၇) VICES
ေဆးလိပ္၊ အရက္ကို လက္ျပႏႈတ္ဆက္ပါ။

ေသာ့(၈) LOVE/SEX
လိင္ႏွင့္အခ်စ္ကို ညီမွ်ပါေစ။

ေသာ့(၉) LONELINESS
အထီးက်န္ျခင္းက ရုန္းထြက္ႏိုင္လွ်င္ သင္က်န္းမာၿပီ။

ေသာ့(၁ဝ) MIND
ဦးေႏွာက္ကို မျပတ္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အိုမင္းျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။

ေသာ့(၁၁) TEA
ေရေႏြးၾကမ္း အၿမဲေသာက္သံုးျခင္းသည္ ဝိတ္က်ေစ၏၊ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး၏၊ အရြယ္တင္ ႏုပ်ဳိေစ၏။

ေသာ့(၁၂) SMILE
ဘဝကို အၿပံဳးနဲ႔ရင္ဆိုင္ပါ။

ပ်င္းေၾကာဆန္႔ျခင္း

ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ခ်ိန္ ပ်င္းေၾကာဆန္႔ျခင္းျဖင့္ ေနသာထိုင္သာရွိေစသည္။ အလုပ္ႏွင့္လက္ မျပတ္သူမ်ားအတြက္ ပ်င္းေၾကာဆန္႔ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး လႈပ္ရွားနည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ လူခႏၶာက်န္းမာဖို႔အတြက္ အဓိကအေရးပါေသာအခ်က္မွာ ပံုမွန္ေသြးလည္ပတ္မႈျဖစ္သည္။ အေၾကာင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပုိင္းမ်ားသို႔ အာဟာရေပးေဝျခင္း၊ မလိုအပ္သည့္အရာမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျခင္း စသည့္အလုပ္ကို လည္ပတ္ေနသည့္ေသြးက လုပ္ေဆာင္ေပးေနေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ပ်င္းေၾကာဆန္႔ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ရွိၾကြက္သားမ်ားကို က်ံဳ႕ဆန္႔ေပးသည္။

စကၠန္႔ပိုင္းမွ် ပ်င္းေၾကာအခါခါဆန္႔ေပးျခင္းျဖင့္ အနယ္ထိုင္ေနေသာေသြးမ်ားက ႏွလံုးဆီသို႔ျပန္စီးၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစသည္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပင္ ၾကြက္သားမ်ားက်ံဳ႕ဆန္႔ျခင္းျဖင့္ ၾကြက္သားအတြင္းရွိ ေသြးမ်ားကိုလည္း လည္ပတ္အားေကာင္းေစသည္။ ၾကြက္သားအတြင္းရွိ မလိုအပ္သည့္အရာမ်ားကို သယ္ေဆာင္ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္ ပင္ပန္းေညာင္းညာမႈကို ေပ်ာက္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစသည္။ ထို႔အျပင္ ပ်င္းေၾကာဆန္႔ခ်ိန္ လူအမ်ားက လက္ႏွစ္ဖက္ကို ေနာက္သို႔ ဆန္႔တန္းတတ္သည့္အတြက္ ရင္ဘတ္လႈပ္ရွားမႈကိုလည္းျဖစ္ေစပါသည္။
====================================================================

ေသာက္သံုးရန္မသင့္ေသာ ေရ(၅)မ်ဳိး

(၁) မီးဖိုေပၚတြင္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ဆူပြက္ေအာင္ထားသည့္ ေရေႏြး
(၂) ဓာတ္ဗူးထဲတြင္ ရက္ၾကာျမင့္စြာထားသည့္ မလတ္ဆတ္ေသာေရေႏြး
(၃) အႀကိမ္ႀကိမ္ဆူဗြက္ေအာင္ ႀကိဳခဲ့ေသာေရေႏြး
(၄) တစ္ညလြန္ေသာေရေႏြးကို ထပ္ႀကိဳထားေသာေရေႏြး (သို႔) ထပ္မႀကိဳထားေသာေရေႏြး
(၅) ထမင္း၊ ဟင္းေပါင္းခံရည္

၎ေရမ်ား ေသာက္သံုးရန္မသင့္ျခင္းမွာ အႀကိမ္ႀကိမ္ ဆူဗြက္ၿပီးေသာေရတြင္ ကယ္လစီယံ၊ မက္ဂနီစီယံ၊ ဂရိုရင္းႏွင့္ အျခားသတၱဳမ်ား ပိုမိုတိုးလာၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
================================================

သစ္သီးမ်ား အလြန္အကြၽံမစားသင့္ေပ

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ Kyoto University ေဆးပညာဘာသာရပ္ ပေရာ္ဖက္ဆာ Teng Tian Ichiro၏ ေျပာၾကားခ်က္အရ သစ္သီးအလြန္ကြၽံစားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဗီတာမင္C မ်ားျပားေစၿပီး oxalic acidကို အလြယ္တကူျဖစ္ေပၚေစသည္။ oxalic acid ႏွင့္ လူခႏၶာကိုယ္ရွိေခြၽးမ်ား ေပါင္းစပ္ၿပီး အေရျပားၾကမ္းျခင္း၊ ထိခိုက္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစတတ္သည္။ ျပင္းထန္ပါက ေဆးႏွင့္မတည့္ေသာ အေရျပားေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစတတ္သည္။

အေမရိကန္ပညာရွင္မ်ား၏ ဆန္းစစ္ခ်က္မွာလည္း ထိုနည္းအတူျဖစ္သည္။ မတူေသာရာသီ၊ မတူေသာေရာဂါမ်ားတြင္ သစ္သီးမ်ားကိုေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္သည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ခန္႔မွန္းၾကသည္။



ဥပမာ- ေဆာင္းဦးႏွင့္ေဆာင္းရာသီမ်ားတြင္ စိုထိုင္းမႈနည္းေသာေၾကာင္း သစ္ေတာ္သီးႏွင့္ အစာေၾကလြယ္ေသာ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီးမ်ားကို စားသံုးသင့္သည္။ ႏွစ္ရွည္ေခ်ာင္းဆိုးသူမ်ား သစ္ေတာ္သီးကို စားေပးႏိုင္သလို ႏွလံုးအားနည္းသူ၊ ေသြးတိုးရွိသူ၊ အစာမေၾကလြယ္သူမ်ား Crataegusကို အၿမဲစားသင့္သည္။
=================================

ၾကက္ဥမ်ား အလြန္အကြၽံ မစားသင့္ေပ

အာဟာရဓာတ္မ်ား အမ်ားအျပားပါဝင္ေသာ ၾကက္ဥသည္ လူတိုင္းအတြက္ အားတိုးေဆးျဖစ္သည္။ ၾကက္ဥစားနည္း မ်ားစြာရွိေသာ္လည္း ေအာက္ပါစားနည္းႏွစ္မ်ဳိးမွာ အေကာင္းဆံုးစားနည္းျဖစ္သည္။

(၁) ၾကက္ဥအႏွစ္ကို ဟင္းရည္ခ်က္ျခင္း (သို႔) ေရေႏြးဆူထဲ ေဖာက္ထည့္ၿပီး စားသံုးျခင္း
(၂)ၾကက္ဥဟတ္ဘိြဳင္ေၾကာ္ရာတြင္ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ျခင္းျဖင့္ ပိုအက်ဳိးရွိေသာ အာဟာရကိုရေစသည္။

လူတခ်ဳိ႕က အာဟာရဓာတ္မ်ားေသာ ၾကက္ဥကို မ်ားမ်ားစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အာဟာရမ်ားစြာ ရႏိုင္သည္ဟု ထင္မွတ္မွားတတ္ၾကသည္။ လူတစ္ဦးမွာ ေန႔စဥ္ၾကက္ဥတစ္လံုးမွႏွစ္လံုးထိ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ ပရိုတင္းဓာတ္ကို အလံုအေလာက္ရႏိုင္သည္။

ထမင္းမစားမီ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ေသာက္ဖို႔ မေမ့ပါႏွင့္

ထမင္းမစားမီ ဟင္းရည္ပူပူ အရင္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဝိတ္အား ထိန္းသိမ္းေပးသည္။ အေမရိကန္ပညာရွင္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္ ဝၿဖိဳးသူအေယာက္(၁ဝဝဝ)ျဖင့္ ေလ့လာဆန္းစစ္ရာတြင္ ထမင္းမစားမီ ဟင္းရည္ပူေသာက္သူသည္ စားေသာထမင္းနပ္တိုင္းတြင္ ကယ္လိုရီ ၅၅ကတ္ ေလွ်ာ့နည္းရရွိေစသည္။ သာမန္အားျဖင့္ ထမင္းစားျမန္သူသည္ အဝလြယ္သည္။ အေၾကာင္းမွာ ဦးေႏွာက္အတြင္းရွိ (အာသာ) ခ်င္ျခင္းအကန္႔မွ "စားဝၿပီ" ဆိုသည့္သတင္းရဖို႔ အခ်ိန္အနည္းငယ္ယူရသည္။ ထိုအခ်ိန္ယူေနစဥ္အတြင္းတြင္ အစားျမန္ေသာသူက ပိုလြန္ေသာအစားမ်ား စားသံုးၿပီးျဖစ္သည္။ အကယ္၍ ထမင္းမစားမီ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ထမင္းအစားနည္းေစၿပီး ဝျခင္းမွကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။
===================================================================

အေကာင္းဆံုး ေရေသာက္ခ်ိန္

ေယဘုယ်အားျဖင့္ လူတစ္ဦးသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ အနည္းဆံုး ေရ(၁၅ဝဝcc) ေသာက္သင့္သည္။ ႏွလံုးႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေဆာင္ရြက္အားနည္းသူမွ်လဲြ၍ ေရကိုလံုေလာက္စြာ ေသာက္သင့္သည္။ အထူးသျဖင့္ ပူေသာ(သို႔) ေလေအးစက္ဖြင့္ထားေသာ ေနအိမ္ႏွင့္ရံုးခန္းတြင္ ေလထုေျခာက္ကပ္ေသာေနရာတြင္ ပိုမိုေသာက္သင့္သည္။ ေန႔စဥ္ထမင္းသံုးနပ္ၾကားႏွင့္ ထမင္းစားခ်ိန္တြင္ ေရမၾကာခဏေသာက္ေပးသင့္သည္။ သို႔ေသာ္ တစ္ႀကိမ္တည္းတြင္ အလြန္အမင္း မေသာက္သင့္ေပ။

မနက္စာ အစားဝရံုမက အေကာင္းစားသင့္သည္


"မနက္စာ ဝဝစား၊ ေန႔လယ္စာ ေကာင္းေကာင္းစား၊ ညစာ နည္းနည္းစား" ဆိုသည့္အတိုင္း "မနက္စာ ဝဝရင္ရၿပီ" ဟု လူအမ်ားက ဆိုၾကသည္။ ထိုထက္သာမက မနက္စာသည္ တစ္ေန႔တာအတြက္ အေရးပါေသာ နပ္တစ္နပ္ျဖစ္သည္။ အာဟာရျပည့္ေသာ၊ ပရိုတင္းဓာတ္ပါေသာ မနက္စာသည္ ဂလုကုိ႔ကို ခႏၶာထဲတြင္ ၾကာရွည္ထိန္းထားေပးႏိုင္သည္။ မနက္စာတြင္ hot drinkျဖစ္ေသာ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္အျပင္ ေကာက္ပဲသီးႏွံစာမ်ား (ဂ်ံဳျဖင့္စီမံထားေသာ အစားအစာ)၊ တိရစာၦန္မွရေသာ ပရိုတင္း(ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ၾကက္ဥ)၊ သစ္သီး (သို႔) သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ အခ်ဳိဓာတ္၊ အဆီဓာတ္နည္းေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးသင့္သည္။ မနက္စာကို အဝစားရံုမက အေကာင္းစားသင့္သည္။

အေမရိကန္ ခ်ီကာဂိုတကၠသိုလ္မွ ေလ့လာခ်က္အရ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားေသာမနက္စာကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဂလုကို႔မွာ (၁၅)မိနစ္အတြင္း မစားသံုးမီ ၇ဝ~ ၈ဝ Mg ထက္ ၁၄ဝ~၁၅ဝMg ထိျမင့္တက္သြားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ (သာမန္ ကလုကို႔အဆင့္မွာ ၈ဝ~၁၂ဝMg ၾကားတြင္ရွိသည္)။ လူ႔ခႏၶာအတြက္ အားအင္ကို သာမန္ထက္ (သို႔) သာမန္ထက္ျမင့္ေသာ ေသြးဖိအားမွ ရရွိျခင္းျဖစ္သည္။
=====================================================================================
စပ်စ္ဝိုင္၏ အသံုးဝင္ပံု

(၁) သင့္တင့္ေသာ စပ်စ္ဝိုင္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြါးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္အျပင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားကိုလည္း ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သည္။ တစ္ႀကိမ္တြင္ ၂၅~၅ဝဂရမ္ျဖင့္ တစ္ရက္တြင္ တစ္ႀကိမ္ (သုိ႔) ႏွစ္ႀကိမ္ေသာက္သံုးႏိုင္သည္။

(၂) စပ်စ္ဝိုင္ျဖဴသည္ ခ်ဳိျမၿပီး ခ်ဥ္စုတ္စုတ္အရသာရွိသည္။ ထမင္းစားၿပီး ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အစာေခ်ရည္ကို ႏႈိးဆြျခင္း၊ သည္းေျခရည္ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အဆီကိုေခ်ေပးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေပးသည္။

(၃) စပ်စ္ဝိုင္တြင္ သၾကားဓာတ္၊ Amino acidမ်ားပါဝင္သည့္အျပင္ ျပည့္ဝေသာ ဗီတာမင္ B12, B1、B2 ႏွင့္ ဗီတာမင္C မ်ားပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။

(၄)စပ်စ္ဝိုင္ျဖင့္ တုပ္ေကြးေရာဂါကုိ ကုသႏိုင္သည္။ ကုသနည္းမွာ စပ်စ္ဝိုင္ ၃ဝ~ ၉ဝgအား အေႏြးဓာတ္ေပးၿပီး တစ္ေန႔ ၂ႀကိမ္မွ ၃ႀကိမ္အထိ ေသာက္ေပးျခင္းျဖစ္သည္။
=================================================================

လက္ဖက္ေျခာက္

လက္ဖက္ေျခာက္သည္ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ လက္ဖက္ေျခာက္တြင္ပါဝင္ေသာ catechins၊ ဗီတာမင္Cႏွင့္ဗီတာမင္Pမ်ားသည္ ေသြးေၾကာေပ်ာ့ေပ်ာင္းျခင္း၊ ေသြးထဲတြင္ပါဝင္ေသာ ကိုလက္စထေရာအား ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္း၊ အသဲတြင္စုေနတတ္ေသာ အဆီဓာတ္မ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးလုပ္ေဆာင္အားနည္းျခင္းႏွင့္ အသည္းအဆီဖံုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။ အသံုးျပဳနည္းမွာ တစ္ႀကိမ္တြင္ Green Tea (မေလွာ္ရေသးသည္ လက္ဖက္ေျခာက္အစိမ္း) ၁~၂gႏွင့္ Crataegusအေျခာက္၅gကို ေန႔စဥ္အတူထည့္ခတ္ေသာက္ပါ။ အၿမဲေသာက္သံုးေပးရန္ လိုပါသည္။
==================================================================
္forwarded mail မွရရွိပါသည္။

No comments:

Post a Comment