ကၽြန္ေတာ္ရဲ႕ blog ေလးကို ကၽြန္ေတာ္သိသမွ် တတ္သမွ် ဖတ္မိ၊မွတ္မိသမွ်

ကိုအားလံုးကိုမွ်ေ၀လိုတဲ့ ဆႏၵေလးနဲ႕လုပ္ျဖစ္တာပါ.
ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ post မွာ သုတ၊ရသ၊ ပညာႏွင့္ စာပေဒသာဆိုျပီး(၄)ပိုင္း ခြဲထားပါတယ္.
သုတမွာ သိမွတ္ဖြယ္ရာအျဖာျဖာကို ေဖာ္ျပထားပါတယ္.
ရသမွာေတာ့ ခံစားမႈ တစံုတရာေပးစြမ္းႏိုင္မဲ့ စာေတြကဗ်ာေတြေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္.
ပညာမွာေတာ့ ဘာသာရပ္ဆိုင္ရာ ေတြကိုေဖာ္ျပထားျပီး
စာပေဒသာမွာေတာ့ ဟာသ၊ေဗဒင္ စတဲ့ ကဏၳ စံုကို ေဖာ္ျပထားမွာပါ.

ဆရာၾကီး မင္းသု၀ဏ္ရဲ႕ 'စု၊တု၊ျပဴ' မူအတိုင္း စု ေဆာင္းထားသမွ်
တျခားသူမ်ားရဲ႕စာမ်ားႏွင့္ သူတို႔ရဲ႕ စာေတြကို အတု ယူျပီး ကိုယ္တိုင္ျပဳ စုထားတဲ့စာေတြအစံုပါ၀င္မွာပါ.
တျခားသူမ်ားရဲ႕ စာေတြကိုေဖာ္ျပတဲ့အခါ မူရင္းေရးသူအမည္သိလွ်င္
ေဖာ္ျပျပီး မသိခဲ့ရင္ေတာ့ 'ဖတ္မိသမွ်၊မွတ္မိသမွ်'လို႕ပဲေရးေပးထားပါမယ္.
မူရင္းေရးသူအမည္သိလွ်င္လည္းေျပာေပးၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါတယ္

၀င္ေရာက္ဖတ္ရႈေသာသူငယ္ခ်င္းမ်ား စာေပေရာင္းရင္းမ်ား အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္
၀င္းသုမြန္
(ၾကိဳက္တာေတြ႕ရင္ ကူးယူႏိုင္ပါသည္။ဖတ္ျဖစ္ဖို႕သာလိုရင္းပါ)

Thursday, October 28, 2010

စားၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း

အခုေဖာ္ျပထားေသာ ဟင္းအမယ္နဲကခ်က္နည္းမ်ားကို အိန္ရွင္မ လက္ရာမွ ကူးယူေဖာ္ျပထားပါသည္.
အေဖေျပာဖူးတာေတာ့ ဟင္း ေကာင္းမေကာင္းဆိုတာ အိမ္ရွင္မရဲ႕ / ဟင္းခ်က္သူရဲ႕ ကၽြမ္းက်င္မႈ ၊ေစတနာနဲ႕ သူ႕လွ်ာရဲ႕ အရသာ ခံမႈအာရံုအျမင့္အနိမ့္ေပၚမူတည္ပါတယ္တဲ့...အရသာ လွ်ာမွာသိမဟုတ္လား..
ကၽြန္ေတာ့္အျမင္ေတာ့ ဟင္းခ်က္နညး္ဆိုတာ ဖတ္ျပီး သူ႕အတိုင္းလိုက္ခ်က္စ၇ာမလိုပါဘူး သူမ်ားဘယ္လိုခ်က္လဲၾကည့္ ျပီးရင္ ကိုယ္ခ်က္ခါနီးရွိတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေပၚမူတည္ျပီး ခ်က္ရမွာပါ.
ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းအတိုင္းေတြလိုက္ခ်က္လို႕ကေတာ့...... အျမဲမျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး. သူမ်ားခ်က္တာၾကည့္ ..ကိုယ္ခ်က္ႏိုင္တဲ့ ပံုစံေျပာင္း ..ဒီ အခါ နတ္သုဒၵါ ဟင္းအမယ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေပၚထြက္လာမွာပါ.
၀င္ေငြနဲ႕ထြက္ေငြ ေလာက္ငွေအာင္ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္တာ..ကိုယ္တတ္ႏိုင္တဲ့ ေစ်းဖိုးေလးနဲကေလာက္ငွေအာင္...ခ်က္ခါနီးရွိတဲ့ အစာပလာေလးနဲ႕ ေကာင္းေအာင္ခ်က္ႏိုင္တာ ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့ အိမ္ရွင္မ/အိန္ရွင္ထီးေတြရဲ႕ အစြမ္းပါ. မိန္၇ာဟင္းေကာင္းဆိုၾကတာကို..

ကက္ရင္ပံုသားအျပားေၾကာ္ (Chicken Steak )
အာလူးအစိမ္းကိတ္ + ဟင္းႏုႏြယ္ေၾကာ္ + ေဆာ့စ္ ။
( Italian Style Dish )


ၾကက္ရင္ပံုသားအရိုးလြတ္ကိုအသားထုတဲ့တူနဲ ့ဟိုဖက္ဒီဖက္လွန္ထုေပးျပီး
...ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့အနည္းငယ္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့ ပ်ားရည္အနည္းငယ္
သုတ္လိမ္းျပီး Non-stick pan မွာ သံလြင္ဆီနဲနဲေလးထည့္ျပီးဟိုဖက္ဒီဖက္
လွန္ေၾကာ္ထားတာပါ ။ခနပဲေၾကာ္ရပါတယ္ ၾကာၾကာေၾကာ္ရင္မာသြားပါတယ္ ။
.....
အာလူးစိမ္းကိုဂ်စ္နဲ ့ျခစ္ပါ ။ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေတာက္ေတာက္စင္း..
တရုတ္နံနံေတာက္ေတာက္စင္း..ငရုတ္ေကာင္း..ဆားထည့္နယ္ပါ ။
Non-stick pan အေသးေလးမွာေထာပတ္နဲ ့Olive oil မွ်ထည့္ျပီး
ဟိုဖက္ဒီဖက္လွန္ေၾကာ္ပါ ။က်က္မက်က္ ဒါးခၽြန္ေလးနဲ ့ထိုးၾကည့္ပါ ။
.....
ဟင္းႏုႏြယ္ကိုေရေႏြးဆူဆူမွာ ၂-၃ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္..အိုးကိုခ်ျပီး
ေရေအးျပန္စိမ္..ေရစင္ေအာင္ညွစ္ပစ္ျပီးေတာက္ေတာက္စင္းပါ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေတာက္ေတာက္စင္းကို ေထာပတ္..Olive oil
ေရာျပီးဆီသတ္ပါ ။ဟင္းႏုႏြယ္ေတာက္ေတာက္စင္းထည့္..ႏို ့စိမ္း
ထည့္..ဆား ငရုတ္ေကာင္းထည့္ျပီးေၾကာ္ပါ ။
.....
Sause
ၾကက္သြန္နီ..ငရုတ္စိမ္းအပြ..ခရမ္းခ်ဥ္သီး..ပင္စိမ္းရြက္တို ့ကို
ေတာက္ေတာက္စင္းထားပါ ။Pan ထဲမွာ Olive oil ဆီပူရင္ၾကက္သြန္နီ
အရင္ထည့္ေမႊ..ႏြမ္းရင္ ငရုတ္ပြထည့္ေမႊ..၃ မိနစ္ထားျပီးမွခရမ္းခ်ဥ္
ထည့္ေမႊ..White wine ထည့္..(မီးေအးေအးပဲထားပါ)ပင္စိမ္း..ဆား..
ငရုတ္ေကာင္းတို ့ကိုေနာက္ဆံုးမွထည့္..နာနာေျချပီးေမႊပါ ။
......

ငါးေသတၱာသုပ္ ။
ငါးေသတၱာကို ဗူးထဲပါတဲ့အဆီေတြမထည့္ပဲ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး..
နံနံပင္ ..ငရုတ္သီးမႈန္ ့..ပုဇြန္ငံျပာရည္နဲနဲ..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့နဲနဲ ထည့္ျပီး
သံပုရာရည္ညွစ္ျပီးသုပ္ထားတာပါ ။
ကက္ဥျပဳတ္..ၾကက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္ ဆလဒ္ ။
ၾကက္ဥျပဳတ္ ၾကက္အူေခ်ာင္းျပဳတ္ သခြားသီး ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ။
ဥနီ မုန္ညင္းထုပ္နဲ ့ baby corn ေလးေတြကိုေတာ့ေရေႏြးပူခနစိမ္ပါတယ္ ။
Mayonnaise ရယ္ ဆားေလးနဲနဲရယ္..အားလံုးေရာနယ္လိုက္ရံုပါပဲ ။


ၾကာဇံခ်က္ ။
ပဲၾကာဇံ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္တို ့ကိုသတ္သတ္စီ ေရစိမ္ထားပါ ။
ၾကက္တေကာင္လံုးကိုခုတ္ျပီးအသားတံုးကို ဟင္းခ်က္ဖို ့ထား..အရိုးပဲထည့္
ခ်က္ထားတာပါ ။ ၾကက္အရိုးတံုးမ်ားကို ပုဇြန္ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့အနည္းငယ္
တို ့နဲ ့နယ္ထားပါ ။ငရုတ္ပြ ၾကက္သြန္ျဖဴတို ့ကိုေထာင္းပါ ။ဂ်င္းကိုပါးပါးလွီးျပီး
...ငရုတ္သီးေထာင္းထားတာနဲ ့ေရာျပီးဆီသတ္ပါ ။အနံ ့ေသရင္ ၾကက္ရိုးတံုးမ်ား
( အသားထည့္လည္းပိုေကာင္းပါတယ္ ) နဲ ့ ၾကက္သြန္နီဥ ၅- ဥေလာက္
ေလးစိတ္ျခမ္းထားတာကိုထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ ။ ေရေလးနဲနဲခ်င္းထည့္ေပးရင္း
ၾကက္ႏူးတယ္ဆိုရင္ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္နဲ ့ ပဲလိပ္ေရစိမ္ထားတာကိုထည့္ပါ ။
ၾကာဇံေရစိမ္ထားတာကိုေနာက္ဆံုးမွထည့္ပါ ။ေရကိုလိုသေလာက္ခ်ိန္ထည့္ျပီး
ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ငံျပာရည္တို ့ကိုမွ်တေအာင္ထည့္ပါ ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္ရင္
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ငရုတ္ေကာင္းေရာေထာင္းထားတာကို ထည့္ေမႊေပးပါ ။
နံနံပင္ေလးအုပ္..သံပုရာရည္ေလးညွစ္ျပီး ငရုတ္သီးမႈန္ ့ေလးၾကိဳက္တတ္ရင္
အနည္းငယ္ျဖဴးစားႏိုင္ပါတယ္ ။


ငါးက်ည္းေျခာက္ငံျပာရည္ခ်က္ ။
ပထမဆံုး ငါးက်ည္းေျခာက္ကိုေခါင္းျဖဳတ္ ..ကိုယ္ႏွစ္ျခမ္းခြဲ ..အရိုးေလးေတြ
ထုတ္လိုက္ရပါမယ္ ။ျပီးရင္ ခပ္ေသးေသးအပိုင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ..
ကတ္ေက်းနဲ ့ျဖတ္ပါတယ္ ။ ျပီးရင္ တစ္ေရေလာက္ျပဳတ္ထားပါ ။ ေရမသြန္ရပါဘူး ။ အခ်ိဳေတြပါကုန္ပါမယ္ ။ေရစပ္စပ္ေလးက်န္ရင္ခ်ပါ ။
အဲဒီအရည္ျပန္ထည့္ခ်က္လို ့ရပါတယ္ ။ ျပီးရင္ ဆီအေနေ...တာ္မွာ ငရုတ္သီးပြ..
ၾကက္သြန္ျဖဴ -နီေထာင္းထားတာရယ္..ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာရယ္
ေရာျပီးဆီသတ္ပါတယ္ ။ဆီေသရင္ ေရေလးနဲနဲေလးထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ဖတ္
ေလးေတြႏြမ္းေပ်ာ့ေအာင္လုပ္ပါ ။ေရေျခာက္ျပီးဆီျပန္ရင္ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့နဲ ့
ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ပါ ။ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ ။ငရုတ္သီးဖတ္
မတူးေအာင္ဂရုစိုက္ပါ ။ ခနေနရင္က်က္ပါတယ္ ။ ေနာက္ဆံုးမွာ ငါးက်ည္း
ေျခာက္ထည့္ပါ ။ ဗမာငံျပာရည္..နဲ ့ဆား မွ်ထည့္ပါ ။သၾကားအနည္းငယ္နဲ ့
ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ ။အရသာသမေအာင္ၾကာၾကာေၾကာ္ပါ ။
ေျခာက္ၾကြပ္မသြားပါေစနဲ ့။ျမည္းၾကည့္လိုူ ့ငါးက်ည္းေျခာက္ကအက်က္လို
ေနရင္ေရေလးစြတ္ရံုထည့္ထည့္ေပးပါ ။စိုစိုေပ်ာ့ေပ်ာ့ပဲ ခ်ပါ ။ အၾကြပ္ေၾာာာ္
္နည္းမဟုတ္ပဲ စိုစိုေလးနယ္စားရမွာျဖစ္ပါတယ္ ။


၀က္သား ၾကံမဆိုင္ အစပ္ေၾကာ္ ။
၀က္သား သံုးထပ္သားကို တ၀က္ႏူးေအာင္ဆားေလးနဲ ့ျပဳတ္ျပီး အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ ။ၾကံမဆိုင္ကိုေရေႏြးနဲ ့တစ္ေရေလာက္ျပဳတ္ျပီး
ေရဆူတာနဲ ့ေရသြန္ျပီးေရေဆး ေရညွစ္ပါ ။ျပီးရင္ေသးေသးေတြညွပ္ပါ ။
၀က္သားနဲ ့ၾကံမဆိုင္ကိုေရာျပီး ဆား..သၾကားအနည္းငယ္..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့
အနည္းငယ္နဲ ့ႏွံ ့ေအာင္နယ္ထားေပးပါ ။ငရုတ္သီးပြ..ၾကက္သ...ြန္ျဖဴ-နီ
ေထာင္းထားတာကိုဆီသတ္ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးေတြထည့္ပါ ။
အနံ ့ေမႊးျပီဆိုရင္ ၀က္သားနဳဲ ့ၾကံမဆိုင္အေရာကိုထည့္ပါ ။ ခ်က္ခ်င္း
ေရမထည့္ေသးပဲ ဆီသတ္နဲ ့ေရာေအာင္ခနေမႊျပီးမွ ေရနဲနဲခ်င္းထည့္လိုက္
ခန္းလိုက္ခ်က္ပါ ။၀က္သားႏူးရင္ဆီျပန္ေအာင္ထားျပီး ခ်လို ့ရပါျပီ ။

စိမ္းစားငပိသုပ္..ရွယ္စပ္ ။

ငပိစိမ္းစား မီးဖုတ္ ..ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴပါးပါးလွီး .. နံနံပင္ ပါးပါးလွီး ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ငရုတ္သီးစိမ္းကို တ၀က္လွီး တ၀က္ေထာင္း..
သံပုရာရည္ညွစ္..အားလံုးကိုအရသာေရာေႏွာႏွံ ့စပ္ေအာင္ ေသခ်ာဆုပ္ညွစ္
ျပီးနယ္လိုက္ပါ ။ အလြယ္ဆံုးထမင္းျမိန္ဟင္းေလးတစ္ခြက္ပါ ။

ၾကက္သားဟင္း ။
ၾကက္သားတံုးေတြကို ပုဇြန္ငံျပာရည္..ဆႏြင္း..ဂ်င္းရည္..မဆလာတို ့နဲ ့နယ္ျပီး
နာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားပါ ။ငရုတ္သီးပြ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားတာ
ကိုဆီသတ္ပါ ။ဆီသတ္က်က္ရင္ မဆလာနဲနဲထည့္ေမႊပါ ။ ျပီးရင္ၾကက္သား
ထည့္လိုက္ျပီး ဆီသတ္ထဲမွာ ၾကာၾကာလံုးပါ ။ ဆားနဲနဲ ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့နဲနဲထည့္ပါ ။
...ျပီးရင္ေရနဲနဲခ်င္းထည့္ျပီးႏူးေအာင္ခ်က္သြားရံုပါပဲ ။ အဆန္းတက်ယ္ဘာမွ
မပါပါဘူး..။အၾကာၾကီးခ်က္ရင္ေတာ့ ၾကက္သားကမာသြားတတ္ပါတယ္ ။
၀ယ္ကထဲက ၾကက္ႏုႏုေရြးျပီး ..ခနပဲခ်က္တာက စားေကာင္းပါတယ္ ။

ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္စပ္သုပ္ ။
ပဲပင္ေပါက္ကို အရမ္းမႏြမ္းေအာင္ခနေလးပဲေရေႏြးေဖ်ာျပီးေရစစ္ထားပါ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ငရုတ္သီးစိမ္းကိုေရာေထာင္းထားပါ ။ ပဲပင္ေပါက္ ..ၾကက္သြန္
ျဖဴငရုတ္သီးေထာင္း ..ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ ..ပုဇြန္ငံျပာရည္ ..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့
အနည္းငယ္ ..ရွာလကာရည္ကို စိုစိုအိုင္အိုင္ေလးျဖစ္ေလာက္တဲ့အထိ မ်ားမ်ား..
...( ျမည္းၾကည့္..လိုရင္ထပ္ထည့္ ) ..အဲဒါအားလံုးကိုေရာသမနယ္ ။
အရသာအလြန္ထူးပါတယ္ ။


ခ်ဥ္ေပါင္ေရထည္ဟင္းခ်ိဳ ။
ေရေႏြးအိုးဆူေအာင္တည္ပါ ။အဲဒီထဲကိုငပိစိမ္းစားနဲနဲထည့္..ၾကက္သြန္ျဖဴ
၄-၅မႊာထုထည့္ ..ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥေလာက္အဖတ္ခြာထည့္..ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့
ထည့္ ..ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ ..ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ထည့္ ..။အဲဒါေတြ ခပ္ၾကာၾကာ
ပြက္ပြက္ဆူျပီးရင္သင္ထားတဲ ့ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခပ္ျပီးတာနဲ ့ အိုးခ် အဖံုးပိတ္ထား
...လိုက္ပါ ။ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ေပးဆူထားရင္ သိပ္ခ်ဥ္သြားတတ္ပါတယ္ ။


ၾကက္ဥလိပ္ထမင္းေၾကာ္..။
အထဲမွာ..ထမင္းေၾကာ္ပါပါတယ္ ။
နည္းကဘာမွမရွိပါဘူး..။ထမင္းေၾကာ္ေလးတစ္ပြဲ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ စတိုင္နဲ ့
ေၾကာ္လိုက္ပါ ။ေလးေထာင့္ပံုပန္းကန္ခြက္ေလးထဲ ေလးေထာင့္တံုး
...ပံုစံရေအာင္ဖိသိပ္ထည့္..ပါးပါးျပန္ ့ျပန္ ့ေၾကာ္ထားတဲ ့ၾကက္ဥေၾကာ္အျပန္ ့ရဲ ့
အလယ္ေခါင္မွာေနရာခ်..ၾကက္ဥေၾကာ္အနားေလးနဲ ့ပတ္လိပ္လိုက္တာပါ ။
See more

ဘဲဥ ၀က္သားေပါင္း ။
၀က္သံုးထပ္သားနဲနဲ ေပါင္သားမ်ားမ်ား..စုစုေပါင္း ၃၀သားေလာက္ ကိုေရာျပီး
ေတာက္ေတာက္စင္းပါတယ္ ။ဆား သၾကား ငရုတ္ေကာင္း ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့အနည္း
ငယ္စီနဲ ့ ေကာ္မႈန္ ့လဘက္ရည္ ၂ဇြန္းေလာက္၀က္သားနဲ ့နယ္ပါတယ္ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ ေတာက္ေတာက္စင္းထည့္နယ္ပါတယ္ ။ဂ်င္းလက္တဆစ္ကို
...ေထာင္းျပီးအရည္ပဲညွစ္ထည့္ပါတယ္ ။အေရာင္ရေအာင္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္
အနည္းငယ္ထည့္ျပီး နယ္ပါတယ္။( ခ်ိစ္ ၾကိဳက္တတ္လို ့နဲနဲထည့္ပါတယ္ ..
မထည့္လဲရပါတယ္ )။ ဘဲဥ ၂လံုးပြေအာင္ေခါက္ျပီးေရာေမႊ ဇြန္းနဲ ့နယ္ပါတယ္ ။
အပူခံတဲ ့ဖန္အုပ္ထဲထည့္ျပီး Pressure cooker မွာဇကာခံျပီးေရဆူခ်ိန္ကေန
၁၅ မိနစ္ၾကာအထိေပါင္းပါတယ္ ။


သီးရြက္စံုၾကာဇံဟင္းခ်ိဳ ။
အဲဒိအရင္မေန ့က ၾကက္ေၾကာ္တဲ့ေန ့မို ့က်န္ေနတဲ့ ေတာင္ပံရိုးေက်ာရိုးေတြကို
ဂ်င္း..ၾကက္သားမႈန္ ့..ငရုတ္ေကာင္းနဲ ့ျပဳတ္ျပီး ဟင္းခ်ိဳရည္ Base လုပ္လိုက္ပါ
တယ္ ။က်န္တာကေတာ့ ၾကာဇံခပ္ျပီး အိမ္မွာရွိတဲ ့ပန္းငရုတ္ပြ..မုန္ညင္းထုပ္..
ငံုးဥ..ေရွာက္ရြက္..ၾကက္သြန္နီဥ ေတြခပ္လိုက္တာပါ ။ပူပူေလးေသာက္လို ့
...ေကာင္းပါတယ္ ။



ဘဲေသြး ပဲျပားခ်ဥ္စပ္ေၾကာ္ ။
ဘဲေသြးကိုတံုးျပီး ခနျပဳတ္ပါတယ္ ။နဲနဲႏူးေအာင္ရယ္..အနံ ့ေပ်ာက္ေအာင္
ရယ္ပါ ။ျပဳတ္ရည္ကိုသြန္..စစ္ထားပါ ။ပဲျပားကိုလည္း အတံုးတံုးျပီး ခနျပဳတ္ပါ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထု ၾကက္သြန္နီလွီးထားတာကို ဆီသတ္ပါ ။ဘဲေသြးပဲျပားထည့္
ေၾကာ္ပါ ။ ဆား..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ၾကက္သားမႈန္ ့..ျဖဴးပါ ။ကိုရီးယား ငရုတ္ခ်ဥ္ရည္
...ေလးဆမ္းျပီး အသာအယာ ေမႊပါ ။ခနေနရင္နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီးခ်လို ့ရပါျပီ ။


ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္ + Potato Mash

Mash လုပ္တဲ့အခါ အာလူးကို ျပဳတ္တာထက္ ေပါင္းတာ ကင္တာက အရသာ
ပိုေကာင္းပါတယ္..။ အမကေတာ့ အလြယ္တကူ Microwave မွာပဲထည့္ျဖစ္
ပါတယ္ ။အဖံုးပါတဲ့ Microwave သံုးတဲ့ဗူးနဲ ့အာလူး ၂လံုးေရေဆးထည့္..။
၄မိနစ္ထားျပီးရင္ႏူးအိပါျပီ ။အခြံခြာျပီးဒလိမ့္တံုးနဲ ့ျပားပါတယ္ ။ ငရုတ္ဆံုမွာ
...မေထာင္းရပါဘူး ။ ေစးတြဲသြားပါလိမ့္မယ္ ။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ ေတာက္ေတာက္
စင္းျပီး အာလူးထဲေရာလွိမ့္ပါ ။ Mayonnaise စားပြဲတင္ဇြန္းၾကီး ၁ဇြန္း..
ဆား..ငရုတ္ေကာင္း..တို ့နဲ ့ဇြန္းနဲ ့နယ္ပါ ။ Non-stick pan မွာ ေထာပတ္
အနည္းငယ္ ( ေထာပတ္နံ ့မၾကိဳက္ရင္ Olive oil.., Vege; oil တို ့သံုးႏိုင္ပါတယ္)
နဲ ့ဆီပူခနလွိမ့္ေပးပါ ။ ၂မိနစ္..၃မိနစ္ ဆိုရင္ရပါျပီ ။


ပုဇြန္စိမ္း ငပိခ်က္ ။
ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ အစိမ္းေလးေတြကို ေတာက္ေတာက္စင္းပါ ။ဆား ဆႏြင္း..
ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့အနည္းငယ္နဲ ့နယ္ထားပါ ။ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေတာက္ေတာက္စင္း
ထားတာကို ဆီသတ္ပါ ။မိုးေမွ်ာ္ငရုတ္သီးစိမ္း ( ကိုယ္အစပ္စားႏိုင္သေလာက္ )
ေတာင့္ေလးေတြကိုေထာင္းျပီး ဆီသတ္တဲ့အထဲထည့္သတ္ေပးပါ ။ငပိစိမ္းစား
...အနည္းငယ္ ေရေဖ်ာ္ျပီးထည့္ပါ ။ၾကက္သြန္ဖတ္ေတြက်က္ျပီး ေမႊးလာ မႊန္လာရင္ ဗမာငံျပာရည္အနည္းငယ္ထည့္ပါ ။ ပုဇြန္ေတာက္ေတာက္စင္း
ကိုထည့္ပါ ။ခနနဲ ့ပုဇြန္ေတြက်က္ပါတယ္ ။ၾကာၾကာထားရင္မာသြားပါမယ္ ။
အေပါ့အငံျမည္း..နံနံပင္ရိတ္ရိတ္လွီးကိုအုပ္ျပီး ခ်ႏိုင္ပါျပီ ။
( နယ္စားလို ့ေကာင္းေအာင္ အစပ္ အငံ ကဲကဲေလးခ်က္ပါတယ္ )


ၾကက္ရိုး မုန္လာဥခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ ။
ၾကက္ရိုးကို ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ျပဳတ္ျပီး အခ်ိဳရည္က်ရင္
မုန္လာဥ..နံနံပင္..ငရုတ္သီးစိမ္း..ငရုတ္အခ်ဥ္ရည္ ခတ္လိုက္ရံုပါပဲ ။


ၾကက္လိေမၼာ္ ရို ့စ္ ။
ၾကက္ေပါင္ ၁ေပါင္ကို သံုးတံုးတံုးတဲ့ အရြယ္ဟာ အေနေတာ္ပါပဲ ။
ၾကက္ ၂ေပါင္ကို္ ၆တံုး-ရေအာင္တံုးျပီးၾကက္သားတံုးေတြကို ဆား..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့
..ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့..တို ့နဲ ့နယ္ပါတယ္ ။ Vege; oil အနည္းငယ္ထဲမွာ မီးအရွိန္
Medium ေလာက္နဲ ့ေၾကာ္ပါတယ္။ေရႊ၀ါေရာင္နဲနဲသန္းလာရင္ အိုးကိုခ်..
...ဆီတခ်ိဳ ့ခပ္ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါတယ္ ။စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာေလာက္ပဲဆီခ်န္
ထားျပီး အိုးျပန္တင္ပါ ။ Cooking white wine စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ ဇြန္းေလာက္
ထည့္ပါ ။ၾကက္သြန္န ီ၄ ဥ ေလးစိတ္ျခမ္းျပီးထည့္ပါ ။ မီးရွိန္ျမွင့္ပါ ။
ဆူပြက္အျမႈပ္ထလာပါမယ္ ။ၾကက္သားတံုးေတြကို ထက္ေအာက္လွန္ေပးျပီး
အရည္ခန္းလာရင္ လိေမၼာ္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၁လံုးစာေလာက္ထည့္ပါ ။
ဆူပြက္ပါေစ ။ဆီျပန္လာရင္ခ်ပါ ။လိေမၼာ္နံ ့ေမႊးပ်ံ ့တဲ ့ၾကက္သားရို ့စ္ ရပါျပီ ။


မုန္လာဥျဖဴသုပ္ ။

မုန္လာဥအျဖဴကိုျခစ္ျပီးဆားေရနာရီ၀က္စိမ္ထားပါ။ျပီးရင္ ေရစင္ေအာင္ညွစ္ပါ ။
ဥျဖဴအျခစ္ေလးေတြကို ၾကက္သြန္နီစိမ္းပါးပါးလွီး..ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္..ပဲမႈန္ ့..
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့..ဗမာငံျပာရည္..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ငရုတ္သီးမႈန္ ့..နံနံပင္..
ငရုတ္သီးစိမ္း..တို ့နဲ ့ေရာနယ္ပါ ။အဲဒါ အဆိမ့္သုပ္စပ္စပ္ပါ ။
...( ခ်ဥ္စပ္သုပ္ခ်င္ရင္ ဥျဖဴကိုျခစ္ျပီးတဲ့အခါ ဆားရည္မစိမ္ပဲ ရွာလကာရည္စိမ္ျပီး
ျပန္ညွစ္ပါ ။)


ၾကက္ခဘတ္ ။
ၾကက္ရင္ပံုသားႏုႏုေလးကို အသားလႊာျပီး အတံုးခပ္ေသးေသးတံုး..ဆား..
ၾကက္သားမႈန္ ့.. မဆလာ..တို ့နဲ ့နယ္ျပီး နာရီ၀က္ထားပါ ။ ပန္းငရုတ္ပြသီး..
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..တို ့ကို အတံုးေလးေတြလွီး ..ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ားမ်ားေလး ..
နံနံပင္တို ့ကိုသန္ ့စင္ေရစစ္ထားပါ ။ မိုးေမွ်ာ္ငရုတ္စိမ္းေတာင့္အနည္းငယ္
...လွီးထားပါ ။ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၂ -ဥေလာက္အျခမ္းျခမ္းျပီး အဖတ္တစ္လႊာခ်င္း
ခြာထားတာကို ပထမဆံုးဆီသတ္ပါ ။ ဆီသတ္တဲ့ထဲ ငရုတ္အေရာင္တင္မႈန္ ့
နဲနဲ မဆလာနည္းနည္းထည့္ေမႊပါ ။ၾကက္သြန္ဖတ္ႏြမ္းရံုမွာ ၾကက္သားတံုးေလး
ေတြထည့္ပါ ။သၾကားေလး ပါေလရာေလာက္ျဖဴးျပီး လွိမ့္လို ့ေကာင္းရံုေရေလး
ေတာက္ေပးပါ ။ႏူးေအာင္ေရထည့္ဖို ့မလိုပါဘူး ။ေရထည့္ခ်က္ရင္စားမေကာင္း
ပါဘူး ။ ၾကက္ႏုရင္ ၅မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ရင္ ရပါျပီ ။ငရုတ္ပြ..ခရမ္းခ်ဥ္သီး
နဲ ့ုငရုတ္စိမ္းေတာင့္ေလးေတြ အရင္ထည့္ပါ ။ႏြမ္းရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ နံနံပင္ထည့္ေမႊျပီး ခ်ႏိုင္ပါျပီ ။ပူပူေလးသံုးေဆာင္မွ အရသာပိုရွိပါတယ္ ။


ုဇြန္ေျခာက္ ငံျပာရည္ခ်က္ ( အစို )
ၾကက္သြန္နီေတြ ပါးပါးလွီး..ၾကက္သြန္ျဖဴေတြပါးပါးလွီး..ဆႏြင္းမႈန့္ ..အေရာင္
တင္မႈန္ ့တို ့နဲ ့ၾကာၾကာဆီသတ္ပါတယ္ ။ႏြမ္းေပ်ာ့အိလာရင္ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး ၾကြပ္မသြားေအာင္ ဗမာငံျပာရည္အနည္းငယ္္ထည့္လိုက္ပါ ။အရည္ဓါတ္ပါလာ
တဲ့အတြက္ ႏူးအိသြားပါမယ္ ။ ေရေလးနဲနဲစိုရံုျဖန္း ျဖန္းေပးပါတယ္ ။ မေျခာက္
တေျခာက္ ေရ...က်န္တုန္းမွာငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္မႈန္ ့ကိုထည့္ပါ ။
ငရုတ္သီးဖတ္ထည့္ခ်ိန္မွန္မွ ငရုတ္ေညွာ္နံ ့မထြက္..အရသာလည္းမခါးမွာပါ ။
ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ဆီျပန္ျပီးက်က္ခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့..ဆား..သၾကား
နဲနဲနဲ ့ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ တို ့ကိုထည့္ပါ ။ေရေလးေတာက္ေပးျပီး မေျခာက္ပါေစနဲ ့ ။
အေပါ့အငံျမည္းျပီး အငံလိုရင္ ငံျပာရည္နဲနဲထပ္ထည့္ပါ ။ အခ်ိန္ခနေလးပဲ
ၾကာပါတယ္ ။ အရမ္းလဲလြယ္ပါတယ္ ။ ထမင္းလည္းျမိန္ေစပါတယ္ ။

ကိုရီးယားစတိုင္ခ်ဥ္စပ္ထမင္းေၾကာ္
ထမင္းကို ကိုရီးယားငရုတ္ခ်ဥ္ရည္ ခ်ဥ္စပ္..
မုန္ညင္းထုပ္အရြက္ပါးပါးလွီး..ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီး..ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ
ျခမ္းျပီးအဖတ္ခြာ..မရိုးနီးစ္..ဆား..ၾကက္သားမႈန္ ့..ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့ တို ့နဲ ့
နယ္ပါတယ္ ။ Non-stick pan မွာ Vege oil ( သို ့) Olive oil အပူေပးပါ ။
ဆီပူပူမွာ ၾကက္ဥတစ္လံုးပြေအာင္ေခါက္ေၾကာ္ေမႊျပီး ခုနထမင္းနယ္ထား
...တာေတြထည့္ေမႊလိုက္ပါ ။ထမင္းကို အိုးမွာကပ္ေအာင္အေပၚမ်က္ႏွာျပင္ကို
ေယာင္းမနဲ ့ဖိျပားေပးပါ ။ ၾကာၾကာထားျပီးထက္ေအာက္လွန္ပါ ။လွန္ျပီး
ရင္လည္းအိုးကပ္ေအာင္မ်က္ႏွာျပင္ဖိျပားေပးပါ ။အခ်ိန္ၾကာေအာင္ထား
ေပးရင္ ထမင္းေလးက ကၽြမ္းကၽြမ္းေလးျဖစ္ပါမယ္ ။ Non -stick မို ့
မတူးကပ္ပါဘူး ။ ေျခာက္လာရင္ ပံုသြင္းခြက္ေလးထဲထည့္ျပီးပန္းကန္မွာ
လွလွေလးေမွာက္ခ်ထည့္ပါ ။ ၾကက္ေၾကာ္..အမဲေၾကာ္..၀က္အူေခ်ာင္းေၾကာ္ ..
အရြက္စိမ္း..ႏွစ္သက္ရာနဲ ့တြဲျပီးသံုးေဆာင္ပါရွင္ ။



၀က္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ ။
၀က္သံုးထပ္သားကိုအရြယ္ေတာ္တံုးပါ ။ငရုတ္သီးပြ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထား
တဲ့အႏွစ္..ဆား..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ဆႏြင္း..ဂ်င္းပါးပါးလွီး..ငပိစိမ္းစားအနည္းငယ္..
ထညက္တစ္လံုးထုေျချပီး အားလံုးေရာနယ္ နာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားပါ ။
မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုအနံ ့ေပ်ာက္ေအာင္ေရမ်ားမ်ားနဲ ့တစ္ေရျပဳတ္ ဆူပြက္ရင္ေရသြန္ပါ ။
...၀က္သားနဲ ့မွ်စ္ခ်ဥ္ေရာထည့္ျပီး Pressure cooker မွာ ေရသင့္ရံုခ်ိန္ထည့္ျပီး
မီးျပင္းျပင္းနဲ ့ခ်က္ပါ ။အသံျမည္ခ်ိန္ကေန မိနစ္ ၂၀ ဆိုရင္ ႏူးပါျပီ ။အိုးခ်ျပီး ေရလိုသေလာက္ထပ္ထည့္ အေပါ့အငံျမည္းပါ ။
ရိုးရိုးအိုးနဲ ့ခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၀က္သားနယ္ထားတာနဲ ့မွ်စ္ခ်ဥ္ေရာျပီးရင္
ေျခာက္ေအာင္လံုးခ်က္ပါ ။၀က္သားကဆီထြက္ျပီးဆီျပန္လာရင္ ေရကိုနဲနဲခ်င္း
ႏူးတဲ့အထိထည့္ခ်က္သြားပါ ။( ဟင္းရည္ကိုျပစ္ႏွစ္ျပီး အရသာပိုထူးေစခ်င္ရင္
လွ်ိဳ ့၀ွက္ခ်က္ကေတာ့ ဆန္ စတီးဇြန္း၁ဇြန္းစာေလာက္ကို ဒယ္ပူပူမွာေလွာ္ပါ ။
မတူးပါေစနဲ ့ ။ေရႊေရာင္သန္းရင္ခ်ျပီးငရုတ္ဆံုမွာ ညက္ညက္ေထာင္း ..ရတဲ့
ဆန္ေလွာ္မႈန့္ကို ၀က္သားနဲ ့မွ်စ္ခ်ဥ္ေရာနယ္စဥ္မွာထည့္နယ္ပါ ။ဆန္ေလွာ္မႈန့္
ပါရင္ အိုးကပ္တတ္လို ့အိုးမကပ္ေအာင္ဟင္းအိုးနားက မခြာ..ၾကည့္ေနရပါမယ္ ။
ဟင္းရည္ပိုျပစ္ျပီး အရသာပိုထူးပါတယ္ ။)


မုန္ညင္းရြက္ဆီျပန္အစပ္ခ်က္ ။
အရမ္းစားလို ့ေကာင္းတဲ ့ဟင္းရံတစ္ပြဲပါ ။
မုန္ညင္းရြက္ကိုႏွစ္ပိုင္းေလာက္ပဲျဖတ္ပါတယ္ ။ အရသာနဲ ့ေတာ့မဆိုင္ပါဘူး..။
အျမင္လွေအာင္ပါ ။ ငရုတ္သီးပြ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားတာကိုဆီၾကာၾကာ
သတ္ပါ ။ေျခာက္ေတာက္ေတာက္ေလးေမႊးလာတဲ့အထိသတ္ပါ ။ေျခာက္လာရင္ ငပိစိမ္းစားအနည္းငယ္ ေရေဖ်ာ္ထားတာကိုထည့္ပါ ။ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့.....ဆား..
ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ထည့္ပါ ။ စပ္စပ္ေလးၾကိဳက္တဲ့သူဆိုရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ
နဲနဲထုထည့္ပါ ။ပုဇြန္ေျခာက္ကပ္မသြားေအာင္ ေရေလးနဲနဲခ်င္းေတာက္ေပး
ႏိုင္ပါတယ္ ။ အားလံုးက်က္ျပီးေမႊးေနမွ မုန္ညင္းရြက္ေတြထည့္ပါ ။မုန္ညင္းရြက္
ကိုအသာအယာ ထက္ေအာက္လွန္ေပးျပီး ႏူးတဲ့ထိ ေရနဲနဲခ်င္းျဖန္းေပးရင္း
ခ်က္သြားပါ ။အရြက္ႏူးရင္ခ်လို ့ရပါျပီ ။


ပဲျပားမဆလာ ခ်ဥ္စပ္ ။
ပဲဲျပားေလးေတြကိုအေနေတာ္တံုးပါ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ-ငရုတ္ပြ ေရာေထာင္းျပီး
ဆီသတ္ပါ ။နဲနဲကၽြမ္းျပီးေမႊးလာရင္ မဆလာ..ပုဇြန္ေျုခာက္မႈန္ ့ နဲ ့့မန္က်ည္းရည္
ေလး နဲနဲထည့္ပါ ။ ( စပ္ခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထည့္ႏိုင္ပါတယ္ ) ဆီသတ္တာေတြက်က္ရင္ ဗမာငံျပာရည္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့သင့္ရံုထည့္ပါ ။ ပဲျပားႏူးရုံ
ေရနည္းနည္းျဖန္းေပးျ...ပီး ရွမ္းနံနံေလးအုပ္ျပီးခ်ႏိုင္ပါျပီ ။တခါတရံ နံနံပင္လည္း
အုပ္ႏိုင္ပါတယ္ ။ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ခ်င္ရင္ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့မထည့္ပဲဆားနဲ ့
ခ်က္လည္း စားေကာင္းပါတယ္ ။
( မိမိႏွစ္သက္သလို ခရမ္းခ်ဥ္သီးလည္းၾကိဳက္ရင္ထည့္ခ်က္ႏိုင္ျပီး ပဲျပားကို ေပ်ာ့ေပ်ာ့ၾကိဳက္ရင္ အစိမ္းခ်က္..တင္းတင္းေလးၾကိဳက္ရင္ ဆီပူလွိမ့္ျပီးခ်က္
..အမ်ိဳးမ်ိဳးတီထြင္ဖန္တီး ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္ ။)


ပဲၾကာဇံသုပ္ ။
ပဲၾကာဇံေလးကိုျပဳတ္..အာလူးေလးျပဳတ္ျပီးေျခ..ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး..ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ..ပဲမႈန္ ့ ..ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..မန္က်ည္းရည္..
ဗမာငံျပာရည္..နံနံပင္ရိတ္ရိတ္လွီး..ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီး..ငရုတ္သီးမႈန္ ့
အက်က္အနည္းငယ္..။အားလံုးကိုေရာသုပ္လိုက္ရံုပါပဲ ။



ငါးၾကင္းေခါင္း မွ်စ္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္ရည္ ။
ငါးၾကင္းေခါင္းေတြကို ၂ ျခမ္း ျခမ္း..ပါးဟက္ထုတ္..ဆားရည္ေလး ၁၀ မိနစ္
ေလာက္စိမ္ထားပါ ။မွ်စ္ခ်ဥ္ႏုႏုေလးေတြကိုလည္း တစ္ဖတ္ခ်င္းခြာျပီး ေရေႏြး
ပူပူ ၁၀ မိနစ္ေလာက္စိမ္ထားလိုက္ကပါ ။ငရုတ္ပြ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထား
တဲ ့အႏွစ္ကိုဆီၾကာၾကာသတ္ပါ ။ဆႏြင္းအနည္းငယ္နဲ ့ ဂ်င္းပါးပါးလွီးထည့္ပါ ။
...ဆီေသရင္ ငပိစိမ္းစား အနည္းငယ္ကိုေရေဖ်ာ္ျပီးထည့္ပါ ။ ေျခာက္လာရင္
မွ်စ္ခ်ဥ္ဖတ္ေတြကိုအရင္ထည့္လံုးပါ ။မေရွးမေႏွာင္းမွာ ငါးေခါင္းေတြထည့္ပါ ။
ၾကာၾကာေမႊျပီးလံုးေနပါဦး ။ ေျခာက္လာမွ ေရကိုနဲနဲေလးအရင္စ ထည့္ပါ ။
ၾကာၾကာဆူပြက္ပါေစ ။ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့ထည့္ပါ ။ ပန္းပြင့္ ဘိုစားပဲ ေရွာက္ရြက္
ထည့္ပါ ။ ( ပဲျပား ဘဲေသြး ငံုးဥ ..စသျဖင့္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္ )ေရလိုသေလာက္
ေရာျပီး အေပါ့အငံျမည္း ဗမာငံျပာရည္ထည့္ပါ ။ သၾကားအနည္းငယ္မွ်ထည့္ပါ။
ဆူရင္ နံနံပင္အုပ္ျပီးခ်ႏိုင္ပါျပီ ။



ငါးဖယ္ + ပုဇြန္ ေျပာင္းဖူးကပ္ေၾကာ္ ။
ငါးဖယ္ကို ရ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့တင္းတင္းေလးေနေအာင္ေထာင္းပါတယ္ ။
ပုဇြန္အေနေတာ္ရြယ္ေလးေတြကို ေခါင္းအျမီး အခြံအားလံုးခွၽြတ္ျပီးဒါးနဲ ့
ေတာက္ေတာက္စင္းပါတယ္ ။ ငရုတ္သီးစိမ္းအနည္းငယ္ ..ေရွာက္ရြက္
အနည္းငယ္ ..မုန္ညင္းထုပ္( နဲနဲပါပဲ ) အားလံုးေၾကမြေအာင္ေတာက္ေတာက္
...စင္းပါတယ္ ။ ေျပာင္းဖူးအဖူးလိုက္ကိုပါးပါးေလးလွီးပါတယ္ ။ အားလံုးကိုေရာ..
ဆား ..ဆႏြင္းမႈန္ ့..အေရာင္တင္မႈန္ ့ ..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..သၾကားအနည္းငယ္ ..
ေကာ္မႈန္ (ေစးတြဲတဲ့အထိလိုသေလာက္ ) ..တို ့နဲ ့ေရာနယ္ပါတယ္ ။ဆီေလး
ဆြတ္ျပီး အလံုးလံုုးတဲ့အခါ သိပ္ေဖါင္းျပီးလံုးရင္ အတြင္းသားက်က္မလြယ္လို ့
အေနေတာ္ရံုေဖါင္းပါေစ ။ မီးေအးေအးေလးမွာ ၾကာၾကာေလးေၾကာ္ေပးပါ ။
ေမႊးပ်ံ ့ျပီး အရသာရွိလွပါတယ္ ။

ပဲပင္ေပါက္ ပဲျပားသုပ္ ။
ပဲျပားေလးေတြ ပါးပါးလွီး .. ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့ျဖည္းျဖည္းနယ္ျပီး အေပၚယံ
တင္းရံုေၾကာ္ပါ ။မမာပါေစနဲ ့။ပဲပင္ေပါက္ေလးေတြကိုလည္း ခပ္စိမ္းစိမ္းပဲ
ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ ။ ပဲျပား ... ပဲပင္ေပါက္..ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ..
နံနံပင္နဲ ့ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး ..ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ..မန္က်ည္းရည္ ..
...ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ ..ဗမာငံျပာရည္ ..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ငရုတ္သီးမႈန္ ့နဲနဲ ..
အားလံုးကိုဖြဖြေရာနယ္ပါ ။ အရမ္းေကာင္း..ထမင္းျမိန္ ..ခ်ဥ္ငံစပ္ အသုပ္
ေလးပါ ။

ပုဇြန္ + ပဲျပားဆီျပန္ ။
ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားတာကို မဆလာေလးနဲ ့ဆီသတ္ပါတယ္ ။
ဆီေသရင္ ငပိစိမ္းစားနဲနဲေလးေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ ။ မ်ားရင္ နံပါမယ္ ။
ပဲျပားခပ္ေသးေသးတံုးထားတာေလးေတြထည့္ျပီးခ်က္ပါ ။ဆား ဟင္း
ခ်ိဳမႈန္ ့ထည့္ပါ ။ပဲျပားက်က္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိတ္ထားတာေလးထည့္ေမႊပါ ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲနဲႏြမ္းရင္ ပုဇြန္ထည့္ပါ ။ သၾကားေလး ( နဲန...ဲကေလးမွ်သာ )
ထည့္ေမႊေပးပါ ။ပုဇြန္ကခ်က္ခ်င္းက်က္တာမို ့ ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ျပီးခ်ပါ ။

ဂဏန္းေပ်ာ့ မဆလာ..။
ဂဏန္းေပ်ာ့ကို အခြံေပ်ာ့ေလးအသာဖယ္ျပီး ေအာက္ကသန္ ့ရွင္းစရာရွိတာ
သန္ ့ရွင္းဖယ္ရွားျပီး အခြံေလးကိုျပန္အုပ္ထားပါတယ္ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ
ငရုတ္သီးေထာင္းထားတာရယ္ ဆႏြင္းမႈန္ ့အနည္းငယ္ရယ္ ဆီၾကာၾကာသတ္ပါ ။
ဆီသတ္တဲ့ထဲ မဆလာနဲ ့မန္က်ည္းရည္အနည္းငယ္ထည့္ပါမယ္ ။ဆီေသရင္
...ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ ့ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ ထည့္ပါ ။ ေမႊးလာပါမယ္ ။ဂဏန္းေပ်ာ့ေတြ
ထည့္ပါ ။ ဆား..ဟင္းခ်ိဳမႈန္ ့..ထည့္ ။ေရအနည္းငယ္ထည့္ ..ခနေပးဆူထားျပီး ဂဏန္းက်က္ျပီဆိုရင္ ေရွာက္ရြက္ေလးအနည္းငယ္အုပ္ျပီးခ်ပါမယ္ ။

No comments:

Post a Comment